Flag

Alepski kolač

oko 30 kriški
40
Klasičan desert, oni koji ga vole znaju zašto. Istovremeno je i kao lokum i kao šambali.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Kalup
Lim za kolače
Sastojci
525 ggriza
255 gšećera
1 omotDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1 omotDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
300 mlmlijeka
6 žliceMelase od grožđa
100 goraha (krupno sjeckanih)
Šećerna otopina
510 gšećera
700 mlvode
1 žličicalimunovog soka
Za posipanje
50 gkokosovih mrvica
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
1

Priprema smjese

Namastite lim margarinom. Griz, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer stavite u posudu za miješanje. Promiješajte žlicom. Dodajte mlijeko i dobro promiješajte žlicom. Trećinu smjese izlijte u lim i poravnajte. Premažite melasom tako da ostavite razmak od 1 cm od rubova. Pospite orasima. Ostatak smjese pažljivo izlijte i rasporedite po limu. Poklopite posudom i ostavite sat vremena.
 
Uključite pećnicu da se zagrijava na temperaturu navedenu u uputama.
 
Pećnica na vrući zrak: 170 °C
Električna pećnica: 180 °C
 
Stavite smjesu koja je odstajala na srednju rešetku u pećnicu i pecite.
 
Vrijeme pečenja: Oko 30-35 minuta

2

Šećerna otopina

Stavite šećer i vodu u posudu. Miješajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada zakuha, dodajte limunov sok i smanjite toplinu. Ostavite da ključa još 7-8 minuta, a zatim je maknite sa štednjaka.
 
Izvadite desert iz pećnice i prelijte ga šećernom otopinom. Ostavite da se ohladi.

3

Posluživanje

Nakon što se dobro ohladi, izrežite ga na šnite veličine 3x7 cm. Šnite uvaljajte u kokos i posložite ih na pladanj za posluživanje.