Flag

Kolač s motivom šumske mahovine

oko 10 kriški
70
Spužvasti kolač s kremom od limuna i timijanom
Recipe Tips
Ako nemate termometar, malu količinu smjese s bjelanjcima protrljajte između prstiju. Ako ne možete osjetiti šećer, smjesa je spremna za upotrebu. Preostale žumanjke možete čuvati zamrznute do 3 tjedna i iskoristiti za druge recepte, poput makarona od žumanjaka ili punč od jaja. Ako mikrovalna ima mogućnost rada samo na 1000 W, mahovinu pecite samo 1 minutu.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Biskvit
0,5 svežanjlimunskog timijana
2limuna
300 gmekog maslaca
1 žličicaDr. Oetker Limunske kiseline
5jaja (veličine M)
300 gšećera
1,5 žličiceDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
60 mlulja
350 gpšeničnog brašna (tip 405)
5 žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1 prstohvatsoli
Krema od maslaca
200 gšećera
4bjelanjaka (veličine M)
1 prstohvatsoli
350 gmekog maslaca
1Dr. Oetker Vanilija štapić
1limun
1 žličicaDr. Oetker Limunske kiseline
175 gmarmelade od limuna
Sirup
100 mlvode
100 gšećera
0,5 svežanjlimunskog timijana
0,5 žličiceDr. Oetker Limunske kiseline
1 prstohvatsoli
Mahovina
4jaja (veličine M)
52 gšećera u prahu
120 gmeda
100 gpšeničnog brašna (tip 405)
4 žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
0,5 žličicesmeđe boja za kolače
0,5 tubeDr. Oetker Zelena boja za kolače
Za gnijezdo
čokoladna jaja
80 gtamne čokolade
30 gstaklenih rezanaca
Za zečića
50 gDr. Oetker Kuvertira bijela čokolada
90 gmarcipan mase
2 žlicešećera u prahu
maloDr. Oetker Crvena boja za kolače
Picture - Dr. Oetker Limunske kiseline
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilija štapić
Picture - Dr. Oetker Limunske kiseline
Picture - Dr. Oetker Limunske kiseline
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Zelena boja za kolače
Picture - Dr. Oetker Crvena boja za kolače
1

Biskvit

Zagrijte pećnicu. Operite limunski timijan, protresite da se osuši, otrgnite listiće i krupno narežite. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.   

: 175 °C

: 155 °C

2

Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute. Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute

3

Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i dodajte u smjesu s maslacem. Kratko miješajte mikserom s metlicama za šlag.  

4

Obložite 2 kalupa (svaki Ø 20 cm) papirom za pečenje. Podijelite smjesu na dva dijela i rasporedite u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki pećnice oko 40 minuta dok biskvit ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za kolače da se ohladi. 

: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: oko 40 Minute

5

Krema od maslaca

Stavite bjelanjak, šećer i sol u metalnu ili staklenu zdjelu. Zdjelu stavite u mlaku vodenu kupelj i povremeno promiješajte pjenjačom dok voda ne postigne temperaturu od približno 65 °C i šećer se rastopi. 

6

Mikserom s metlicama za šlag (najveća brzina) tucite bjelanjak oko 7 minuta dok ne postane gust i kremast. Mlakom tučenom bjelanjku postupno dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku, ravnomjernu kremu.  

7

Mahunu vanilije prerežite uzdužno i sastružite pulpu. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.

8

Ručnim mikserom s metlicama za šlag umiješajte pulpu vanilije, limunsku kiselinu, koricu i sok limuna u kremu od maslaca, pa odložite. 

9

Sirup

Operite limunski timijan i protresite da se osuši. Stavite vodu, šećer, limunski timijan, praznu mahunu vanilije, limunsku kiselinu i sol u lončić (najjača vatra). Povremeno promiješajte dok ne zakuha. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. 

10

Izvadite biskvit iz kalupa, po potrebi poravnajte, uklonite papir i svaki biskvit vodoravno prerežite na pola da dobijete 4 biskvita.(Ako želite napraviti dekorativnog zečića koji kopa, odvojite jedan biskvit, a preostala tri iskoristite za slojeve). Jedan biskvit stavite na ukrasni pladanj. Izvadite limunski timijan i mahunu vanilije iz sirupa. Marmeladu od limuna i sirup podijelite na 4 dijela. Kremu od maslaca podijelite na 5 dijelova, od kojih će jedan poslužiti za izradu dekoracije. Na svaki biskvit naizmjenično nanesite 1/4 sirupa, marmeladu od limuna i na vrh kremu od maslaca. Postupak za drugi, treći i četvrti biskvit: stavite biskvit na vrh, natopite sirupom, ravnomjerno premažite marmeladom od limuna i potom kremom od maslaca. Po završetku, kolač stavite u hladnjak na oko 20 minuta. 

11

Mahovina

Picture - kolač šumska mahovina1

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Stavite žumanjke i med u zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Mikserom tucite bjelanjak, sol i šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu. Žumanjak dodajte tučenom bjelanjku. Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i postupno dodajte smjesi s jajima.  Smjesu obojite u zeleno. Dodajte samo malo smeđe boje za mramorni efekt. 

12

Smjesu izlijte u četiri vatrostalne posude i pecite u mikrovalnoj pećnici na 800W oko 1 1/2 minutu. Ostavite mahovinu da se ohladi i da se formiraju grudice raznih veličina.

13

Preostalom kremom od maslaca premažite kolač (za zečića odvojite oko 50 g kreme), pabočne stranice obložite mahovinom.  

14

Čokoladno gnijezdo s jajima

Picture - kolač šumska mahovina2

Preokrenite čašu, ovijte folijom i zamrznite. Sitno narežite čokoladu i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi. 

15

Staklene rezance razlomite na oko 2 cm dugačke trakice i lopaticom pažljivo umiješajte u kuvertiru.  

16

Rukama ili vilicom obložite čašu staklenim rezancima i sve skupa zamrznite. 

17

Pažljivo uklonite gnijezdo s folije i stavite na kolač mahovinu. Napunite uskršnjim jajima

18

Zečić koji kopa

Sitno narežite kuvertiru i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i lopaticom umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi. 

19

Ulijte kuvertiru u slastičarsku vrećicu i na papiru za pečenje nacrtajte dva zečja uha. Ostavite da se stvrdne. 

20

Sitno izmrvite preostali biskvit i žlicom umiješajte u preostalu kremu od maslaca (50 g). Polukružnu zdjelu (Ø 10.5 cm; volumena 220 ml), obložite aluminijskom folijom. Unutra ulijte smjesu s biskvitom, zagladite i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta. 

21

Za zečićevo tijelo i šapice, rukama sjedinite šećer u prahu i marcipan. Odrežite 35 g marcipana, a u 5 g dodajte malo ružičaste boje. Oblikujte 8 malih i 2 nešto veće kuglice za stopala. Ostatak razdijelite na 3 jednaka dijela. 10 g iskoristite za rep. Oblikujte kuglu i nekoliko je puta zarežite škarama. Potom je protrljajte među dlanovima i formirajte nepravilnu kuglu. Od preostalih 20 g rukama oblikujte dvije šapice i odložite. Ostatak marcipana (55 g) na radnoj površini posutoj šećerom u prahu razvaljajte u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, skinite foliju i na vrhu oblikujte kupolu od marcipana. Stavite na sredinu kolača. 

22

Navlažite kupolu od marcipana s malo vode i utisnite čokoladna jaja. Navlaženi zečićev rep pričvrstite na sredinu kupole. Uz pomoć male količine vode, pričvrstite sve ružičaste kuglice na šapice u sredini. Na vrh svake šapice stavite po četiri male kuglice. Vodom pričvrstite šapice za tijelo. 

  • Ako nemate termometar, malu količinu smjese s bjelanjcima protrljajte između prstiju. Ako ne možete osjetiti šećer, smjesa je spremna za upotrebu. Preostale žumanjke možete čuvati zamrznute do 3 tjedna i iskoristiti za druge recepte, poput makarona od žumanjaka ili punč od jaja. Ako mikrovalna ima mogućnost rada samo na 1000 W, mahovinu pecite samo 1 minutu.