Flag

Pita od jabuka i pira

oko 14 komada
75
Sočni kolač od pirovog brašna koji će sve oduševiti
Recipe Tips
Umjesto svježih brusnica mogu se upotrijebiti i sušene brusnice.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Integralno prhko tijesto
230 gpirovog brašna
0,5 žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
90 gšećera (smeđeg)
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
180 gmekog maslaca
1jaje (veličine M)
4 žlicemlijeka
Nadjev od jabuka i pudinga
650 gjabuka (oguljenih, bez koštica, narezanih na kockice)
sok od 1 limuna
1 omotDr. Oetker Original puding s okusom vanilije
60 gšećera (smeđeg)
0,25 lsoka od jabuke
2 listićaDr. Oetker Želatina u listićima
1 prstohvatcimeta
1 prstohvatmljevenih klinčića
80 gsvježih brusnica
Za premazivanje i posipanje
malovode
malošećera (smeđeg)
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Original puding s okusom vanilije
1

Priprema

Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i stavite u zdjelu. Dodajte redom preostale sastojke i mikserom (lopaticama) izmijesite tijesto. Omotajte folijom za čuvanje svježine i ostavite da odstoji na hladnom oko 40 minuta.

2

2/3 tijesta razvaljajte u krug (Ø 32 cm) na radnoj površini posutoj brašnom. Razvaljano tijesto stavite u kalup za pitu koji prethodno treba namastiti i posuti brašnom (Ø 29 cm).

3

Za nadjev pomiješajte jabuke sa sokom od limuna. Puding u prahu pomiješajte sa smeđim šećerom i sokom od jabuke i miješajući skuhajte puding. Pripremite želatinu prema uputama na omotu i umiješajte u vrući puding. Dodajte jabuke sa začinima i brusnice. Nadjev stavite na tijesto u kalupu i poravnajte.

4

Preostalo tijesto na radnoj površini posutoj brašnom razvaljajte u krug (Ø 29 cm) i narežite na trake širine 2 cm. Trake tijesta poput rešetke složite po nadjevu, premažite vodom i pospite smeđim šećerom.


Stavite kalup u sredinu prethodno zagrijane pećnice.

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute

: 190 °C

: 170 °C

  • Umjesto svježih brusnica mogu se upotrijebiti i sušene brusnice.