Flag

Torta u obliku zeca

oko 10 komada
115
Torta u obliku zeca s dekoracijom
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Za pripremu prethodnog dana
400 gDr. Oetker Fondant Dekor bijeli
2drvenih štapića
maloDr. Oetker Fondant Dekor crveni
maloDr. Oetker Kakaa za kolače
maloDr. Oetker Šećerno pismo s okusom čokolade (bijela)
Biskvit I
3jaja (veličine M)
85 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
100 gglatkog brašna
0,5 omotaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 grastopljenog maslaca
25 gDr. Oetker Lješnjak krokant
Biskvit II
3jaja (veličine M)
85 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
100 gglatkog brašna
0,5 omotaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 grastopljenog maslaca
25 gDr. Oetker Lješnjak krokant
Krema od maslaca
1 omotDr. Oetker Original puding s okusom vanilije
40 gšećera
350 mlmlijeka
200 gmekog maslaca
Ganache
150 mlslatkog vrhnja
150 gsjeckane tamne čokolade
Za ukrašavanje
500 gDr. Oetker Fondant Dekor zeleni
Picture - Dr. Oetker Fondant Dekor bijeli
Picture - Dr. Oetker Fondant Dekor crveni
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Šećerno pismo s okusom čokolade (bijela)
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Original puding s okusom vanilije
1

Za pripremu prethodnog dana

Od ukupne količine odvojite mali komadić bijelog fondanta, obojite ga kakaom te od njega napravite dvije kuglice za oči.


Od 200 g bijelog fondanta oblikujte glavu zeca. S nožem za mazanje napravite dvije udubine na mjesto gdje ćete kasnije staviti uši (slika 1). Prstom ili drškom kuhače napravite udubine za oči i nos.


Za uši potrebno je 50 g bijelog fondanta. Fondant rukama oblikujte u valjak dužine cca 6 cm. Jedan kraj neka bude malo uži. Valjak razvaljajte ga tako da donji dio ušiju bude malo deblji kako bi mogli ugurati drveni štapić. Gornji dio ušiju dodatno malo stanjite i preklopite prema unutra (ne pritisnuti).


Za šape uzmite po 25 g bijelog fondanta i oblikujte 4 kaplje. Za izradu prednjih šapa nožem urežite prste. Za stražnje šape spljoštite fondant u oblik kruga (Ø 6 cm). Za svaku stražnju šapu crvenim fondantom oblikujte po 3 manje i 1 veću kuglicu, spljoštite ih i bijelim čokoladnim pismom zalijepite na šapu.


Od crvenog fondanta napravite nos te ga bijelim čokoladnim pismom zalijepite u predviđenu udubinu. Na isti način zalijepite i ranije pripremljene kuglice za oči.


Sve dijelove od fondanta stavite na papir za pečenje i ostavite da se suše jedan dan.

2

Biskvit I

Maslac otopite i ostavite sa strane. Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte 2 minute na najjačoj brzini. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa špatulom lagano izmiješajte smjesu. Na kraju umiješajte otopljeni maslac i lješnjak krokant.


Smjesu istresite u namašćen, brašnom posut kalup za torte (Ø 18 cm) i poravnajte. Kalup stavite na rešetku u sredinu prethodno zagrijane pećnice.

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute

: 180 °C

: 160 °C

3

Biskvit II

Biskvit II pripremite na isti način i ispecite.

4

Krema od maslaca

Za kremu pomiješajte puding u prahu, šećer i manju količinu mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Ostavite puding da se malo ohladi. Stavite zatim puding u zdjelu, prekrijte folijom za čuvanje svježine i ostavite da se ohladi do kraja.

5

Maslac mikserom (metlicama) izmiješajte u pjenastu smjesu. Postupno umiješajte puding. Biskvit stavite na podlogu za torte i premažite ga 1/3 kreme. Položite drugi biskvit, a zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme i lijepo ju zagladite. Ostavite tortu da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.

6

Ganache

Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte kremu dok se čokolada ne otopi. Stavite smjesu u zdjelu i ostavite da se ohladi.

7

Ohlađenu ganache kremu izmiješajte mikserom (metlicama) te potom premažite tortu.

8

Za ukrašavanje

Zeleni fondant malo premijesite, a zatim ga na glatkoj površini koju ste posipali sa šećerom u prahu razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 40 cm). Razvaljani fondant pažljivo premjestite na rashlađenu tortu te rukama nježno priljubite uz cijelu površinu torte. Višak fondanta odrežite. Višak oblikujte u valjak i kao rub omotajte oko torte. Također, od viška fondanta možete napraviti dodatne dekoracije, primjerice busen trave, tako da zeleni fondant protisnete kroz sito i nalijepite uz rub torte. Tortu ukrasite dekoracijom koju ste pripremili dan ranije. Sve elemente nalijepite bijelim čokoladnim pismom.