Pletenica s 5 traka

Klasična pletenica s 5 traka sa slikovnim uputama, vrlo ukusna, s dodatkom komadića čokolade za uskrsni doručak ili za svaki dan

oko 20 komada

potrebno malo iskustva 40 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Pletenica s 5 traka

Dizano tijesto:

200 ml mlijeka
80 g maslaca ili margarina
500 g pšeničnog brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca instant
80 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvat soli
1 jaje (veličine M)
1 bjelanjak (veličine M)
1 omot Dr. Oetker Čokoladnih kapi

Za premazivanje:

1 žlica mlijeka
1 žumanjak (veličine M)

preparation

Priprema

1

Priprema

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. 

2

Dizano tijesto

Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte sve ostale sastojke osim čokoladnih kapi. Sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući ukupno oko 5 minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvišoj brzini. Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se vidno ne uveća.

3

Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promijesite i dodajte čokoladne kapi (1 žlicu ostavite sa strane za posipavanje). Tijesto podijelite na 5 komada jednake veličine (najbolje je komade odvagati, svaka porcija ima oko 200 g) i oblikujte svaki komad u valjak dužine oko 40 cm (slika 1).

4

Pet valjaka čvrsto stisnite na gornjem završetku i ispletite u pletenicu. Najprije vanjski desni valjak stavite između prvog i drugog valjka s lijeve strane (slika 2).

5

Potom vanjski lijevi valjak stavite u sredinu (slika 3). 

6

Sada drugi valjak s lijeve strane položite preko srednjeg valjka (slika 4).

7

Ponovite te korake (slika 5).

8

Na kraju završetke čvrsto stisnite. Pletenicu lagano nagnite ulijevo. Pletenicu na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 20 – 30 minuta (sve dok se tijesto vidno ne poveća). Zagrijte pećnicu. 

Električna pećnica 180 °C

Pećnica na vrući zrak 160 °C

9

Žumanjak umutite s mlijekom, premažite pletenicu i pospite je preostalim čokoladnim kapima. Ispecite pletenicu. 

Vrijeme pečenja: oko 30 Minute

Pletenicu s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje (oprez: čokoladne kapi su nakon pečenja vruće!) i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. 

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

Odbijanje

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

Odbijanje