Flag

Slatki medenjaci u obliku čovječuljaka

oko 25 komada
60
S našim receptom fine blagdanske kekse pripremit ćete jednostavno i brzo.
Recipe Tips
Pri hlađenju tijesta najbolje je da ga ne oblikujete u kuglu, nego da ga spljoštenog omotate folijom za čuvanje svježine. Tako je površina tijesta veća i ono se može brže ohladiti. 
Recipe Tips
Tijesto bi nakon izrezivanja trebalo biti razmjerno toplo jer u protivnom pri savijanju ruke lako može napuknuti ili puknuti.
Recipe Tips
Keksi se u dobro zatvorenim kutijama mogu čuvati oko 2 tjedna.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Za lim za pečenje
kalupi za kekse u obliku čovječuljaka
Za lim za pečenje
papir za pečenje
Prhko tijesto
275 gpšeničnog brašna
25 gDr. Oetker Kakaa za kolače
1 žličicasoli
200 gmekog maslaca ili margarina
100 gšećera
Osim toga
oko 25badema
Za ukrašavanje
100 gšećera u prahu
oko 1 žlicalimunovog soka
1šećerni ukrasi
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
1

Prhko tijesto

Brašno i kakao pomiješajte u posudi. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a zatim na najvišoj brzini. Oblikujte tijesto u kuglu te ga omotanog folijom za čuvanje svježine stavite oko sat vremena na hladno.
 
 
U međuvremenu lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.

: oko 180 °C

: oko 160 °C

2

Izrezivanje čovječuljaka od prhko tijesto

Prhko tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od približno ½ cm. Kalupom izrežite čovječuljke i stavite ih na lim za pečenje. Na prsa svakog čovječuljka stavite po jedan badem i ruku savijte tako da izgleda kao da čovječuljak drži badem. Ispecite kekse. 

: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: oko 12 Minute


Kekse zajedno s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.

3

Ukrašavanje

Od šećera u prahu i soka od limuna u posudi izradite gusti preljev. Stavite preljev u jednokratnu vrećicu za ukrašavanje ili u malu vrećicu za zamrzavanje. Održite vrh vrećice i po želji ukrasite čovječuljke šećernim preljevom i mrvicama. Držite kekse do konzumacije na hladnom i suhom mjestu. 

  • Pri hlađenju tijesta najbolje je da ga ne oblikujete u kuglu, nego da ga spljoštenog omotate folijom za čuvanje svježine. Tako je površina tijesta veća i ono se može brže ohladiti. 
  • Tijesto bi nakon izrezivanja trebalo biti razmjerno toplo jer u protivnom pri savijanju ruke lako može napuknuti ili puknuti.
  • Keksi se u dobro zatvorenim kutijama mogu čuvati oko 2 tjedna.