Flag

Voćne vanilija šnite

10 komada
40
Voćni kolač s vanilijom i lisnatim tijestom
Recipe Tips
Od ostatka keksa i smjesa pripremiti i 2 deserta u čaši (keks izmrviti, a kreme nanositi pomoću slastičarskih vrećica).
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Voćni fil
125 gmalina
125 gborovnica
130 gšećera
2 omotaDr. Oetker Vanilin šećera
25 gDr. Oetker Original Gustina
3 žlicevode
Vanilija fil
4 dlmlijeka (hladno)
4 dlslatkog vrhnja (hladno)
2 omotaDr. Oetker Galetta puding vanilija
2 omotaDr. Oetker Finesse Bourbon vanilija aroma
Tijesto
250 gduboko zamrznutog lisnatog tijesta (Asolette lisnato tijesto)
Picture - Dr. Oetker Galetta puding vanilija
Picture - Dr. Oetker Finesse Bourbon vanilija aroma
1

Voćni fil

Maline i borovnice pomiješati sa šećerom i zagrijavati na jačoj temperaturi. Kad se šećer otopi i voće omekša usitniti sve štapnim mikesrom. Gustin pomiješati sa vodom tako da nema grudvica. Zakuhati voćni fil sa gustinom uz stalno miješanje dok ne očvrsne. Na kraju dodati i vanillin šećer i promiješati. Površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Kad je fil ohlađen prebaciti ga u poslastičarsku plastičnu vrećicu za ukrašavanje.

2

Pripremiti četvrtasti kalup (za hljeb) dimenzija 26.5 x 9.5 x 7 cm i obložiti ga prozirnom folijom, tako da folija sa svih strana prelazi ivice kalupa po nekoliko centimetara.

3

Vanilija fil

Za vanilija fil u mješavinu hladnog mlijeka i slatkog vrhnja dodati sadržaj vrećica Galetta pudinga i Finesse arome bourbon vanilije te miksati prvo najmanjom brzinom, a zatim povećati brzinu miksera i miksati još oko 3-5 minuta i fil je spreman.

4

Slaganje slojeva

Na dno kalupa prvo poredati 9 komada lisnatog keksa jedan do drugog sa glazurom okrenutom na dolje. Preko rasporediti 3-4 kašike vanilija fila i poravnati. Vrećici u kojoj je voćni fil odrezati vrh i nanijeti preko vanilija fila. Pažljivo ponoviti postupak premazivanja sa vanilija i voćnim filom (vanilija fil u 3 sloja, a voćni u 2 sloja). Završiti kolač sa još jednim slojem keksa okrenutim glazurom prema filu. Kolač ostaviti na hlađenje nekoliko sati (najbolje preko noći). 

5

Kad je kolač ohlađen pažljivo ga okrenuti na dasku ili tanjir za posluživanje i ukloniti kalup i foliju. Kolač ukrasiti voćem i listićima mente. Rezati šnite na širinu keksa kako bi imali uredne rezove.

  • Od ostatka keksa i smjesa pripremiti i 2 deserta u čaši (keks izmrviti, a kreme nanositi pomoću slastičarskih vrećica).