Proizvodnja koja čuva okoliš

Potpuno poboljšanje proizvodnih procesa i, s time u skladu, odgovorno trošenje resursi, su bitan dio Dr. Oetkerovog obećanja o kvaliteti. Pretpostavke za to su učinkovita i suvremena mjesta proizvodnje kao i stalno minimalizacija posljedica nastalih u toku procesa proizvodnje na tlo, zrak i vodu.

Ekološka bilanca poslovanja

Redovito izrađena ekološka bilanca poslovanja dokumentira sve tokove materijala i energije koji tijekom godine ulaze u poduzeće (input) i ponovno izlaze iz njega (output). Ekološko bilanciranje daje točan pregled nad za okoliš relevantnim učincima rada poduzeća. Tako je moguće identificirati slabosti, zadavanje novih ciljeva i precizna kontrola uspješnosti istih. Uspješno ostvarene mjere se primjenjuju na lokalitete sa sličnim procesima.

Ambalaža

Ambalaža

Ambalaže u prehrambenoj industriji vrše važne osnovne funkcije kao što su higijenska zaštita, zaštita okusa i arome, a zbog stoga neophodne. One uvelike doprinose izvanrednoj kvaliteti Dr. Oetkerovih proizvoda. Osim toga, one potrošaču daju bitne informacije o proizvodu, njegovoj pripremi i upotrebi.

Već u fazi razvoja se ispituju svi učinci ambalaže proizvoda na okoliš te se pazi na što bolju podnošljivost za okoliš. U tu svrhu je Dr. Oetker izradio razne programe i projekte. Kod Dr. Oetkera se pored stakla, plastike i slojevito spojenih materijala uglavnom koriste karton i papir. Transportna ambalaža se uglavnom sastoji od valovitog kartona s 100% recikliranim udjelom te od rastezljive folije. S dobrih 70 % potrošnja kartona i papira čini najveći udio u cjelokulnoj količini materijala koje Dr. Oetker koristi za ambalažu. Reciklirani udio u ambalažama proizvoda iznosi oko 60 %.

Voda

Wasser

Voda se u Dr. Oetkerovim tvornicama koristi uglavnom za čišćenje proizvodnih pogona. Osim gradske pitke vode Dr. Oetker na nekim lokacijama tvornica koristi vodu iz vlastitih bunara. Voda iz bunara se pretežno koristi za hlađenje kompresorkih postrojenja te se potom ispušta u upojne bunare tako da ostaje u prirodoj cirkulaciji. Povrh toga se bunarska voda koristi za navodnjavanje zelenih površina te za sanitarije.

Energija

Energie

Smanjenje potrošnje energije te time povezano smanjenje emisija čine težište aktivnosti zaštite okoliša i klime kod Dr. Oetkera. U tu svrhu se u Dr. Oetkerovim tvornicama postupno implementiraju sustavi za upravljanje energijom. Vizualni prikazi podataka o potrošnji energije, koji se temelje na AOP-u, daju točan pregled i omogućuju egzaktno upravljanje što osjetno unaprjeđuje zaštitu resursi. Dodatno postoji sustav za kontrolu okoliša koji daje pregled nad brojevima potrošnje te dopušta ujednačenje pojedinih mjesta proizvodnje. Na taj se način transparentno prikazuju potencijali uštede.

Nadalje, neke Dr. Oetkerove tvornice koriste izlaznu toplinu iz proizvodnih procesa ciljano za zagrijavanje korisne vode i time za učinkovito gospodarenje zgradom. Tamo gdje su lokalni preduvjeti ispunjeni, poduzeće koristi energente sa slabijom emisijom kao npr. iz toplana.

Otpadi

Isto kao u svakom proizvodom pogonu, i kod Dr. Oetkera nastaje više vrsti otpada. Sukladno zakonskim propisima u Njemačkoj se razlikuje između opasnih i neopasnih otpada. Uz veliki angažman se u Dr. Oetkerovim pogonima odvaja i do 40 različitih vrsta otpada. Pri tome sustav separacije prema bojama podupire ciljano obuhvaćanje mnogobrojnih frakcija. U krugu tvornica su postavljeni spremnici za odvajanje otpada koji se optički lako razlikuju - a potom se otpadi još jednom naknadno sortiraju te se kao sirovine vraćaju u krug materijala. Također i pojačana upotreba višekratnih posuda kao i izgradnja penumatskih postrojenja za transport sirovina služe za redukciju nastalog otpada.

Otpadne vode

Redovnim mjerenjima se provjerava opterećenje otpadnih voda štetnim tvarima. U Dr. Oetkerovim pogonima koji proizvode prehrambene artikle su otpadne vode toliko čiste da se mogu uvrstiti kao "slične kućanstvima". U proizvodnim pogonima u kojima se proizvode duboko zamrznuti i svježi proizvodi otpadne vode sadrže organske tvari koje uglavnom nastaju kod čišćenja proizvodnih pogona. U nekim Dr. Oetkerovim tvornicama se otpadne vode prije ulijevanja u gradsku kanaliazaciju prehodno pročišćavaju u vlastitom biološkom postrojenju za pročišćavanje vode.

Vraćanje slabo opterećenih otpadnih voda te time povezano ponovno korištenje za procese prethodnog ispiranja zbog relativno velike potrošnje vode ima smisla samo u tvornicama za svježu proizvodnju. Ciljanim vraćanjem se već danas više od 60 % otpadnih voda može ponovno koristiti kao siva voda, čime se resursa vode održivo čuva. Jedan od ciljeva Dr. Oetkera je da se kvota upotrebe sive vode i dalje povećava.

Emisije

Emmissionen

Emisije koje su odgovorne za onečišćenje zraka nastaju uglavnom uslijed upotrebe električne energije iz termoelektrana na ugljen i sagorijevanjem loživog ulja i zemnog plina. Nadalje, ispuštanje CO2 i drugih plinova koji se stvaraju u prometu teretnih i osobnih vozila, doprinose onečišćenju zraka. Kod Dr. Oetkera se prije svega smanjenjem potrošnje energije pazi na stalnu redukciju, posebice emisije CO2, ašto se izračunava i kontrolira u odnosu na proizvedene količine.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

Odbijanje

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

Odbijanje