
Batat je prethodno potrebno ispeći tako što krompir prepolovimo i smjestimo u odgovarajuću tepsiju obloženu alu folijom ili pek papirom. Prekrijemo tepsiju alu folijom i izbušimo nekoliko rupica pomoću čačkalice. Peći u prethodno zagrijanoj rerni oko 60 minuta na 200°C. Batat ohladiti i očistiti.
U posudu blendera dodati prvo jogurt, sir, a zatim i sve ostale sastojke i dobro izmiksati do glatke jednolične smjese.
Izliti u kalup dimenzija 20x16x5 cm (ili neki slične zapremine) koji smo prethodno obložili kvalitetnim pek papirom (po potrebi i u 2 sloja, obavezno neka papir viri sa svi strana pleha).
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 25-30 minuta. Pečen kolač treba imati blago meku teksturu u sredini koja se blago pomjera ako prodrmate kalup.
Kolač ohladiti, a zatim ukloniti obruč kalupa i pažljivo ga prebaciti na tanjir za posluživanje. Servirati uz svježe maline ili preliv po želji.
Prijatno!
*Kalorijske i nutritivne vrijednosti po komadu:
-kalorije: cca 250 kcal
-proteini: cca 33 g
-masti: cca 14 g
-ugljeni hidrati: cca 23 g
-vlakna: cca 4g
Povezani recepti

Deserti

Deserti

Deserti