U plastičnu ili staklenu posudu prosijati brašno, na sredini napraviti malo udubljenje, dodati suhi kvasac i 1 kašičicu šećera. Preliti sa 1 dl tople vode, malo promiješati sa brašnom i ostaviti 5 -10 minuta da se kvasac aktivira. Maslac otopiti, a jaje promiješati viljuškom u maloj posudici. Kad se kvasac aktivirao dodati so po obodu brašna, dio mlakog mlijeka i sve ostale sastojke i mijesiti rukom ili mikserom uz dodavanje ostatka mlijeka tako da se dobije malo mekše tijesto. U zavisnosti od proizvođača brašna možda će vam trebati nešto više ili manje tečnosti od navedene. Kratko zamijesiti tijesto da se svi sastojci povežu, prekrti posudu krpom ili plastičnom folijom i nakon 20 minuta premijesiti tijesto, ovaj put mijesiti oko 4-5 minuta, formrajte glatko tijesto i ponovo prekrijte posudu sa tijestom i ostavite na toplom mjestu oko 1-1.5 h dok se zapremina ne udvostruči.
Nadošlo tijesto premijesiti na podlozi za razvijanje i podijeliti na 8 jednakih dijelova. Formirati kugle I ostaviti ih da odmore oko 10 minuta. Za to vrijeme otopiti maslac za premazivanje, u posebnoj posudici pripremiti I malo mlijeka. U širem tanjiru pomiješati hljebne mrvice (prezle) I bijeli luk u prahu. Prvu kuglicu razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u blago ovalan oblik (16x13cm), premazati otopljenim maslacem i preklopiti. Gornju površinu premazati mlijekom i prebaciti u posudu sa prezlama i bijelim lukom. Tako formirano pecivo ređati u veliki pleh od rerne 40x30 cm na pek papir. Na isti način i od ostalih kuglica tijesta formirati peciva. Prekrivena peciva ostaviti da nadolaze oko 30-40 minuta, a zatim ih zarezati oštrim nožićem ili žiletom neposredno prije pečenja.
Peći u prethodno zagrijanoj reni na 200°C oko 18-20 minuta, zatim temperaturu povećati na 220°C i peći još oko 5 min (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Pečena peciva prakriti suhom krpom da omekšaju i spremna su za sendviče.
Za punjenje koristite omiljene namaze, suhomesnato po želji, sireve i salate.
Povezani recepti