
Za tufahije je jako bitno da jabuke koje koristite budu ukusne, zdrave i bez oštećenja. Mogu se koristiti i kisele i slatke sorte ali ono što je najvažnije jeste da kuvanje prilagodite sorti koju koristite. Ako koristite slađu sortu zlatni delišes potrebno je obratiti pažnju na vrijeme kuvanja koje je kraće nego za neke druge sorte. Ova sorta garantuje odličan ukus i predivnu boju nakon kuvanja.
U odgovarajućoj široj šerpi pomiješati vodu šećer, vanilin šećer i sok 1/2 limuna i koru 1 oguljene jabuke. Kuvati na jačoj temperaturi dok ne zavri, zatim smanjiti temperaturu da lagano kuva oko 5 minuta prije dodavanja jabuka.
Dok se agda kuva jabuke oprati, izdubiti sredinu sa nožem za čišćenje jezgra jabuke (ja uvijek napravim malo veći prostor unutar jabuke za veću količinu fila), a zatim i oguliti. Svaku jabuku nakon guljenja odmah poprskati limunovim sokom kako ne bi promijenila boju.
Jabuke kuvati na laganoj vatri 4 minuta sa jedne i 4 minuta sa druge strane (vrijeme kuvanja prilagoditi veličini jabuka i sorti koju koristite). Jabuke trebaju zadržati formu, nikako se ne smiju prekuvati. Kad su kuvane pažljivo ih izvaditi iz agde i ostaviti da se ohlade (možete ih odmah prebaciti u posude za posluživanje). Agdu sačuvati.
Dok se jabuke hlade pripremiti nadjev. Orahe, mljeveni keks, šećer i cimet šećer izmiksati u sjeckalici. Zatim dodavati jednu po jednu kašiku vruće agde i kockice mliječne čokolade i miješati dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete željenu gustinu. Možete napraviti čvršću smjesu ili nešto rjeđu kao kod mene u receptu (nakon hlađenja će se dodatno još malo stegnuti).
Nadjev prebaciti u plastičnu poslastičarsku vrećicu i napuniti ohlađene jabuke.
Za završni sloj u hladno mlijeko dodati Dr. Oetker original šlag i izmiksati. Pomoću poslastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom ukrasiti tufahije umućenim šlagom.
Rashladiti nekoliko časova u frižideru i servirati uz dodatak ohlađene agde u kojoj su se kuvale jabuke.
Prijatno!
*Napomena: Možete raditi i sa tradicionalnim nadjevom koji se radi samo od mljevenih oraha, šećera, dodatka agde, mlijeka ili umućenog šlaga.
Povezani recepti

Kolači

Kolači

Kolači