COOKIES on the DR. OETKER website

This website places cookies on your computer devices to make the site work better and to help us and our partners understand how you use our site. Further use of this site (by clicking, navigating, scrolling) or removal of this cookie note is considered consent to the application and use of cookies. For more information on cookies and how to delete them, please visit our privacy policy.

Ukrašavanje keksa čokoladom

1

Kako bi čokolada prilikom otapanja poprimila lijep sjaj, treba je temperirati na odgovarajući način. Kuvertiru/čokoladu grubo nasjeckajte i najprije 2/3 kuvertire/čokolade stavite u malu zdjelu te miješajući u potpunosti otopite.  Zdjelica s kuvertirom/čokoladom pritom bi trebala samo visjeti nad vodenom parom kako se kuvertira/čokolada ne bi previše zagrijala i postala grudičasta. Nemojte pustiti da voda kuha jer kipuća voda može dospjeti u kuvertiru/čokoladu i izazvati njezino zgrušavanje, tj. zgušnjavanje. 

2

Umiješajte posljednju trećinu i na taj način pustite kuvertiru/čokoladu da se ohladi na približno 26-28°C, tj., miješajte tako dugo dok se i zadnja trećina ne otopi. Potom kuvertiru/čokoladu miješajući još jednom zagrijte ne temperaturu od približno 30-32°C. Za precizno temperiranje preporučuje se upotreba kuhinjskog termometra.

3

Prije daljnje upotrebe kuvertire/čokolade napravite probu. Uronite vrh noža u otopljenu kuvertiru/čokoladu (slika 2). Ako se kuvertira/čokolada u kratko vrijeme stvrdne i postane sjajna, ima optimalnu temperaturu te bi je trebalo odmah dalje iskoristiti.