Flag

Krafne s džemom

14 - 16 komada
60
Najbolji recept za prozračne krafne nadjevene sočnim džemom.
Recipe Tips
Za krafne sa šećernim preljevom pomiješajte prosijani šećer u prahu s toliko mlake vode da dobijete preljev koji se može mazati.
Recipe Tips
Tijesto (pod točkom 3) možete razvaljati i na debljinu od 1 cm te od tijesta izrezati 14 – 16 krugova (promjera oko 7 cm).
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Dizano tijesto
125 mlmlijeka
100 gmaslaca ili margarina
500 gpšeničnog brašna
1 omotDr. Oetker Kvasca instant
30 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
maloDr. Oetker Arome ruma
1 žličicasoli
2jaja (veličine M)
1žumanjak (veličine M)
Osim toga
masnoća za prženje
malošećera
Nadjev
300 gdžema od šljiva ili 250 g marmelade od šljiva ili želea
Picture - Dr. Oetker Kvasca instant
Picture - Dr. Oetker Arome ruma
1

Priprema

Zagrijte mlijeko u lončiću i u mlijeku otopite maslac ili margarin.

2

Dizano tijesto

Brašno i instant kvasac dobro promiješajte u zdjeli. Dodajte ostale sastojke i toplu mješavinu mlijeka i masnoće i sve zajedno mikserom (lopaticama) izmijesite u glatko tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite tijesto prekriveno na toplom mjestu tako dugo dok se vidno ne poveća. U međuvremenu zagrijte masnoću za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene kuhače uronjene u masnoću počnu stvarati mjehurići.

3

Tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz zdjele i na radnoj površini još jednom kratko promijesite. Podijelite tijesto na 14 – 16 komada jednake veličine. Svaki komad tijesta na radnoj površini, između palca i unutarnje strane šake, oblikujte u kuglicu. Pazite na to da tijesto ne napukne. Loptice tijesta ostavite još jednom da se dižu između dviju krpa posutih brašnom, tako dugo dok se vidno ne povećaju. 

4

Komade tijesta u više porcija stavite u kipuću masnoću za prženje tako da je gornja strana okrenuta prema dolje. Ispecite s obje strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutljačom (slika 2) i stavite da se dobro ocijede na kuhinjskom papiru. Još vruće krafne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.

5

Nadjev

Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmiješajte marmeladu od šljiva ili žele. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje s vrhom s okruglim otvorom (promjera 5 mm). U svaku krafnu sa strane, kroz svijetli rub uštrcajte malo nadjeva. 


Varijanta recepta Krafne s preljevom od viskija ili likera od jaja

150 g šećera u prahu izmiješajte s 3-4 žlice likera od viskija ili od jaja u gusti preljev. Premažite time površinu krafni.


Varijanta recepta Krafne s ružičastim preljevom

2-3 žlice crvenog želea rastopite nad vodenom parom, miješajući postupno dodajte 150 g šećera u prahu i izmiješajte u gusti preljev. Premažite krafne preljevom.

  • Za krafne sa šećernim preljevom pomiješajte prosijani šećer u prahu s toliko mlake vode da dobijete preljev koji se može mazati.
  • Tijesto (pod točkom 3) možete razvaljati i na debljinu od 1 cm te od tijesta izrezati 14 – 16 krugova (promjera oko 7 cm).