Flag

Slatki kruh

15 - 20 komada
70
Pleteno dizano tijesto s bademima i pistacijama – jednostavna izrada pletenice objašnjena slikama korak po korak
Recipe Tips
Pecivo se može zamrznuti.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Za lim za pečenje
Papir za pečenje
Dizano tijesto
200 mlmlijeka
80 gmaslaca ili margarina
500 gpšeničnog brašna
1 omotDr. Oetker Kvasca instant
80 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvatsoli
1jaje (veličine M)
1bjelanjak (veličine M)
Za premazivanje
1žumanjak
oko 2 žlicemlijeka
oko 1 razom puna žlicasjeckanih pistacija
oko 1 razom puna žlicasjeckanih badema
Picture - Dr. Oetker Kvasca instant
1

Priprema

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. 

2

Dizano tijesto

Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte ostale sastojke. U tu smjesu dodajte toplu mješavinu mlijeka i masnoće te sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući ukupno oko 5 minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini. Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se vidno ne uveća.

3
Picture - slatki kruh korak 1

Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na 4 komada jednake veličine. Svaki komad oblikujte u valjak dužine oko 50 cm. Valjke složite na sredinu papira za pečenje u oblik križa. Pritom jedan valjak stavite iznad, a drugi ispod ostalih valjaka (slika 1).

4
Picture - slatki kruh korak 2

Sada završetke donjih valjaka položite u smjeru kazaljke na satu preko valjaka koji se nalaze s desne strane (slika 2). 

5
Picture - slatki kruh korak 3

Potom završetke s donje strane položite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu preko valjaka s lijeve strane. Završetke presavijte ispod kruha i malo pritisnite. Kruh na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i još jednom ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu. 

: oko 180 °C

: oko 160 °C

6

Žumanjak umutite s mlijekom i premažite kruh. Pospite pistacijama i bademima i pecite. 

: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 30 Minute


Kruh s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. 

  • Pecivo se može zamrznuti.