za ovaj recept Voćna jogurt torta
300 g | keksa (mljeveni) |
100 g | rastopljenog maslaca |
40 g | šećera u prahu |
2 omota | Dr. Oetker Vanilin šećera |
100 ml | mlijeka |
700 ml | mlijeka (2,8% m.m.) |
2 omota | Dr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja |
220 g | šećera |
450 g | grčkog jogurta (kajsija) |
17 g | Dr. Oetker Želatina mljevena |
100 ml | slatkog vrhnja |
150 g | breskvi (očišćene, isjeckane) |
300 g | bijele čokolade (za kuhanje) |
nešto | slatkog vrhnja (biljno) |
malo | Dr. Oetker Žuta boja za kolače |
malo | Dr. Oetker Dekor mix perle soft |
10 listića | mente |
1 | breskva |
U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. U vrućem mlijeku zakuhati puding bez grudvica uz stalno miješanje. Kad je puding gotov smaknuti sa šporeta.
Želatinu otopiti na najmanjoj temperaturi i odmah umiješati u vruć puding. Dodati odmah i hladan grčki jogurt sa kajsijama (možete koristiti i druge ukuse grčkog jogurta). Fil staviti u frižider na hlađenje.
Kad se fil ohladio, izmiksati 100 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag. Izmiksano slatko vrhnje u fil dodati uz ručno miješanje silikonskom špatulom, a potom dodati i sjeckane breskve i sve lagano promiješati.
Fil prebaciti u posudu oblika ,,polulopte” d=20 cm, obloženu prozirnom folijom, tako da folija prelazi nekoliko cm ivicu posude. Poravnati fil i površinu prekriti još jednim komadom prozirne folije, te ostaviti u frižider na hlađenje 12 h (najbolje preko noći).
Sve sastojke pomiješati i umijesiti ručno u kompaktnu smjesu (količina mlijeka zavisti od vrste keksa koji koristite). Pripremiti kalup za tart d=22 cm i obložiti ga prozirnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup i ostaviti na hlađenje.
Čokoladu izlomiti u odgovarajućoj šerpici, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta i po želji dodati i malo boje za kolače (boja u prahu). Prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje u frižider dok se krema potpuno ne stegne (najbolje preko noći).
Kad se krema stegnula potrebno ju je još izmiksati najvećom brzinom miksera oko 5 minuta dok se ne dobije glatka, čvrsta krema. Gotovu kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje u koju smo stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje 1M kojim ćemo formirati oblike ružica.
Potpuno ohlađen i stegnut fil izvaditi iz frižidera i osloboditi gornje folije, a donju foliju dobro zategnuti ka vani. Zatim na posudu sa filom pažljivo staviti stegnutu podlogu od keksa, a na nju i tanjir za posluživanje i sve zajedno preokrenuti tako da je posuda sa filom sada sa gornje strane.
Ukrasiti tortu čokoladnom kremom za ukrašavanje i dodatno ukrasiti listićima mente, mix perlama i komadićima breskve u obliku srca. Tortu čuvati u frižideru.
Tortu možete pripremiti i u klasičnom okruglom kalupu za torte d=22 cm. U tom slučaju keks podlogu pripremiti u obruču za torte, preko odmah nanijeti gotov puding-jogurt fil i sve zajedno rashladiti u frižideru min 6 h, a zatim osloboditi od obruča i ukrasiti tortu kremom zaukrašavanje.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
Odbijanje
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
Odbijanje