Voćna jogurt torta

Voćna torta od jogurta s podlogom od keksa

10 komada

zahtjevno 60 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Voćna jogurt torta

Podloga:

300 g keksa (mljeveni)
100 g rastopljenog maslaca
40 g šećera u prahu
2 omota Dr. Oetker Vanilin šećera
100 ml mlijeka

Jogurt krema:

700 ml mlijeka (2,8% m.m.)
2 omota Dr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja
220 g šećera
450 g grčkog jogurta (kajsija)
17 g Dr. Oetker Želatina mljevena
100 ml slatkog vrhnja
150 g breskvi (očišćene, isjeckane)

Krema za ukrašavanje:

300 g bijele čokolade (za kuhanje)
nešto slatkog vrhnja (biljno)
malo Dr. Oetker Žuta boja za kolače

Ostalo:

malo Dr. Oetker Dekor mix perle soft
10 listića mente
1 breskva

preparation

Priprema

1

Fil

U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. U vrućem mlijeku zakuhati puding bez grudvica uz stalno miješanje. Kad je puding gotov smaknuti sa šporeta.
Želatinu otopiti na najmanjoj temperaturi i odmah umiješati u vruć puding. Dodati odmah i hladan grčki jogurt sa kajsijama (možete koristiti i druge ukuse grčkog jogurta). Fil staviti u frižider na hlađenje.
Kad se fil ohladio, izmiksati 100 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag. Izmiksano slatko vrhnje u fil dodati uz ručno miješanje silikonskom špatulom, a potom dodati i sjeckane breskve i sve lagano promiješati.
Fil prebaciti u posudu oblika ,,polulopte” d=20 cm, obloženu prozirnom folijom, tako da folija prelazi nekoliko cm ivicu posude. Poravnati fil i površinu prekriti još jednim komadom prozirne folije, te ostaviti u frižider na hlađenje 12 h (najbolje preko noći). 

2

Podloga

Sve sastojke pomiješati i umijesiti ručno u kompaktnu smjesu (količina mlijeka zavisti od vrste keksa koji koristite). Pripremiti kalup za tart d=22 cm i obložiti ga prozirnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup i ostaviti na hlađenje.

3

Krema za ukrašavanje

Čokoladu izlomiti u odgovarajućoj šerpici, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta i po želji dodati i malo boje za kolače (boja u prahu). Prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje u frižider dok se krema potpuno ne stegne (najbolje preko noći).
Kad se krema stegnula potrebno ju je još izmiksati najvećom brzinom miksera oko 5 minuta dok se ne dobije glatka, čvrsta krema. Gotovu kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje u koju smo stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje 1M kojim ćemo formirati oblike ružica.

4

Potpuno ohlađen i stegnut fil izvaditi iz frižidera i osloboditi gornje folije, a donju foliju dobro zategnuti ka vani. Zatim na posudu sa filom pažljivo staviti stegnutu podlogu od keksa, a na nju i tanjir za posluživanje i sve zajedno preokrenuti tako da je posuda sa filom sada sa gornje strane.
Ukrasiti tortu čokoladnom kremom za ukrašavanje i dodatno ukrasiti listićima mente, mix perlama i komadićima breskve u obliku srca. Tortu čuvati u frižideru.

Tortu možete pripremiti i u klasičnom okruglom kalupu za torte d=22 cm. U tom slučaju keks podlogu pripremiti u obruču za torte, preko odmah nanijeti gotov puding-jogurt fil i sve zajedno rashladiti u frižideru min 6 h, a zatim osloboditi od obruča i ukrasiti tortu kremom zaukrašavanje.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

Odbijanje

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

Odbijanje