Za punjenje orahe kratko prepržite u tavi bez masnoće, dok ne zamirišu, zatim ih ostavite da se ohlade.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i postavite okvir za stollen.
Pećnicu zagrijte na:
Gornji/donji grijač: 180 °C
Ventilacija: 160 °C
Jabuku ogulite, odstranite sjemenke i naribajte. U zdjeli pomiješajte naribanu jabuku, sjeckane i mljevene orahe, šećer, arome, jaje i bjelanjak.
Ako je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka (1–2 žlice).
U posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte preostale sastojke i mikserom (s nastavcima za tijesto) umijesite glatko tijesto — najprije na nižoj, zatim na najvišoj brzini.
Oblikujte valjak, zatim ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u kvadrat veličine otprilike 35 × 35 cm.
Tijesto premažite pripremljenim punjenjem, ostavljajući oko 1,5 cm praznog ruba.
Lagano zarolajte tijesto, a zatim po sredini valjkom utisnite plitku udubinu po dužini.
Jednu polovicu tijesta lagano preklopite preko druge tako da se stvori klasičan oblik orahnjače, a srednji dio oblikujte rukama u blagi zadebljani rub.
Orahnjaču prebacite na lim s papirom i postavite unutar okvira.
Premažite ga razmućenim žumanjkom i ukrasite polovinama oraha.
Vrijeme pečenja: oko 60 minuta
Džem od marelice propasirajte kroz cjedilo i zajedno s vodom kratko prokuhajte uz miješanje.
Odmah nakon pečenja, još vruću orahnjaču premažite pripremljenim džemom.
Ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za kolače.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači