Ribizle oprati, očistiti i odstraniti peteljke.
U odgovarajućoj šerpi pomiješati boboce ribizli, 7 kašika šećera i sok 1/2 limuna. Staviti na jaču vatru da se zagrijava uz stalno miješanje. Kuhati oko 5 minuta tek toliko da se šećer otopi, a ribizle omekšaju. Zatim usitniti sve štapnim mikserom pa propasirati kroz pasirku ili pomoću cjedila i silikonske špatule (za ribizle je obavezan korak pasiranja jer su koštice tvrđe nego kod drugog bobičastog voća).
Ispasiranu smjesu vratiti u šerpu i dodati Dr. Oetker džemfiks pomiješan sa 2 kašike šećera. Staviti na jaču vatru i uz stalno miješanje zagrijavati dok smjesa ne zavri. Zatim dodati i ostatak šećera i vanillin šećer. Kuhati 3 minuta uz stalno miješanje.
Smaknuti sa šporeta i u sterilne zagrijane teglice sipati džem (čiste teglice zagrijati u rerni na 100°C).
Zatvoriti odgovarajućim poklopcem i okrenuti naopako oko 5 minuta te vratiti u prvobitni položaj.
Kad se potpuno ohladi džem čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Napomena: Zbog pasiranja kojim se odstrani određena količina smjese u startu koristimo više voća od naznačene količine na vrećici Dr. Oetker Džemfiksa.
Prijatno!
Povezani recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica