Pripremiti uski pleh (za hljeb) dimenzija 26x10x7cm (ili neki sličnih dimenzija). Obložiti pek papirom unutrašnjost pleha.
Rernu uključiti na da se zagrijava.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 160 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 140 °C
U odgovarajućoj posudi izmiksati jaja, šećer, limun šećer i rendanu koricu limuna (limun prethodno ostaviti u vodi sa sodom bikarbonom nekoliko časova, a ako koristite domaći, neprskan limun ovaj korak preskočiti). Zatim dodati ulje i izmiksati manjom brzinom, pa dodati grčki jogurt i opet kratko izmiksati manjom brzinom, dodati i sok limuna izmiksati.
Na kraju u smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo i još jednom sve izmiksati najmanjom brzinom miksera.
Borovnice pomiješati sa gustinom i vanilin šećerom (opciono).
U pripremljen pleh sipati ½ smjese za biskvit pa preko rasporediti ½ borovnica, a zatim još jednom ponoviti isti postupak – biskvit-borovnice.
Kolač peći na 160°C 30 minuta, a zatim povećati temperaturu na 180°C i peći još oko 20-25 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Pečen kolač izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Vrijeme pečenja: oko 50 - 55 Minute
Pripremiti i šećernu glazuru tako što je potrebno u odgovarajućoj posudi pomiješati sve navedene sastojke (opcionalno možete koristiti karamelizovani sok od borovnica – šaku borovnica pomiješati sa 1 kašikom šećera i zagrijavati u maloj šerpi oko 5 minuta dok borovnice ne puste sok i taj sok dodati u glazuru).
Prohlađen kolač osloboditi od pek papira, prebaciti na žicu i preliti glazurom.
Ukrasiti listićima svježe mente, kriškama limuna i borovnicama.
Prijatno!
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači