Flag

Žele od bazginih cvjetova

oko 5 staklenki po 200 ml
40
Voćni žele sa sokom od jabuka
Recipe Tips
Za probu želiranja, stavite 1-2 žličice kuhane mase na rashlađeni tanjur. Ako se proba stisne, odnosno očvrsne, onda će i ostatak vašeg želea u staklenkama dobiti dovoljnu čvrstoću. Ukoliko želite veću čvrstoću, umiješajte 5 g Dr. Oetker Limunske kiseline u vruću masu i napravite još jednu probu želiranja prije nego što žele počnete ulijevati u staklenke.
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Sastojci
350 mlbistrog soka od jabuke
400 mltemeljca od bazginih cvjetova *
150 gšećera
1 omotDr. Oetker Džemfix Extra 2:1
1

Priprema

Ulijte sok od jabuke i temeljac u lonac. Izmiješajte šećer i Džemfix Extra, pa dodajte u mješavinu od temeljca i soka od jabuke. Miješajući zakuhajte na jakoj vatri i uz stalno miješanje kuhajte najmanje 3 min. Eventualno skinite pjenu i odmah do ispod ruba ulijte u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima s navojem (twist-off®), okrenite naopačke i pustite da odstoje otprilike 5 minuta na poklopcu.


*Temeljac od bazginih cvjetova (za otprilike 1 l)

20 bazginih cvjetova provucite kroz hladnu vodu (nikako tekuću vodu!) i ostavite da se dobro ocijede na kuhinjskom ubrusu. Škarama odrežite peteljke. Zakuhajte 750 ml vode s 500 g šećera i ostavite da kipi 2 min. Skinite lonac sa štednjaka, umiješajte 20 g Dr. Oetker Limunske kiseline i 2 vrha noža Dr. Oetker Konzervansa. Bazgine cvjetove stavite u vatrostalnu posudu (zapremnine oko 2 l) koja se može zatvoriti i prelijte šećernom otopinom. Ostavite poklopljenu posudu da odstoji 5 dana na tamnom i hladnom mjestu (najbolje u hladnjaku). Tekuću izlijte u cjediljku u koju ste položili kuhinjski ubrus. Procijeđenu tekućinu koristite dalje kao temeljac.

  • Za probu želiranja, stavite 1-2 žličice kuhane mase na rashlađeni tanjur. Ako se proba stisne, odnosno očvrsne, onda će i ostatak vašeg želea u staklenkama dobiti dovoljnu čvrstoću. Ukoliko želite veću čvrstoću, umiješajte 5 g Dr. Oetker Limunske kiseline u vruću masu i napravite još jednu probu želiranja prije nego što žele počnete ulijevati u staklenke.