U odgovarajuću posudu sipati Dr. Oetker Brownies mješavinu, dodati joj jaja, maslac i vodu te mikserom izmiksati dok se ne dobije ujednačena glatka smjesa. Dodati i čokoladne komadiće koji dođu u pakovanju i promiješati silikonskom špatulom.
Smjesu izliti u kalup dimenzija 33 x 23 cm, koji smo obložili pek papirom (smjesu pečemo u nešto većem kalupu od onog koji dođe u pakovanju zato što nam je potreban tanji biskvit koji odgovara debljini kalupića zeke kako bi formirali što pravilnije oblike zečića). Poravnati i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C oko 25 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Pečen biskvit ohladiti i odvojiti od pek papira. Kalupićem u obliku zeke (dimenzija cca 4 x 4.7 x 2 cm ili nekim sličnih dimenzija) pažljivo iskružiti biskvit vodeći računa da zeke budu što pravilnije.
Od ostataka biskvita možete napraviti kuglice, cake popse ili u ovom slučaju mrkvice.
U odgovarajućoj posudi izmiksati šećer u prahu i omekšali maslac. Dodavati i jedno po jedno jaje uz miksanje. Dodati i sok i koricu limuna. U smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo pa dodati jogurt i najmanjom brzinom izmiksati dok se smjesa ne ujednači.
Četvrtasti kalup za kruh dimenzija 30 x 10 cm podmazati masnoćom te obložiti pek papirom i dno i stranice kalupa.
U kalup na dno prvo staviti samo 2 kašike žute smjese i ravnomjerno rasporediti po dnu. Zatim po toj smjesi kroz sredinu redati uspravno, jedan do drugog, zeke koje smo iskružili od brownies biskvita (pogledati slike pripreme). Kad smo po dužini popunili kalup zekama, pažljivo kašikom rasporediti žutu smjesu, prvo ravnomjerno oko zeka, a zatim i preko njih. Vrlo je važno da zeke prekrijete sa dovoljnom količinom žute smjese kako se u toku pečenja tamni biskvit ne bi pomjerao i deformisao. Zato su za ovakav tip kolača pogodniji manji kalupići kojima je visina otprilike 1/2 visine kalupa (odnosno ukupne visine kolača).
Kolač peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170 °C oko 60 minuta, a za provjeru koristite čačkalicu koja, kada je zabodete u kolač, mora izaći suha (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Pečen kolač prekriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 2 h da se prohladi, a zatim je spreman za serviranje.
Ostatke brownies biskvita izmrviti što sitnije i dodati im Nutellu i slatko vrhnje (količinu slatkog vrhnja postepeno dodajete dok ne dobijete smjesu koja je pogodna za oblikovanje, niti previše čvrsta niti mekana). Zamijesiti rukama i odvajati po 15-20 g smjese i rukama formirati oblik mrkve. Mrkvice ostaviti 40 minuta u zamrzivač. Pripremiti i glazuru tako što bijelu čokoladu otopimo na pari i dodamo joj žutu boju za čokoladu i vrlo malo crvene kako bismo dobili narančastu. Ohlađene mrkvice pomoću drvenog štapića umakati u čokoladnu glazuru i odlagati na pek papir ili kuhinjsku rešetku. Za zeleni dio mrkve koristiti grančice lavande.
Povezani recepti
Kolači
Kolači
Kolači