Odvojiti žumanca i bjelanca. Bjelancima dodati prstohvat soli i krenuti miksati. Zatim postepeno dodavati šećer. Miksati dok ne dobijete čvrst snijeg. U posebnoj posudi pomiješati kokos, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pomiješati lagano sa bjelancima. Kalup dimenzija 30x20 cm obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na oko 15 minuta, odnosno dok ne porumeni. Pečeni biskvit kratko prohladiti, skinuti pek papir i preliti toplim mlijekom.
Vrijeme pečenja: oko 15 Minute
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C
Žumanca, 100 ml mlijeka i puding pomiješati. U drugu šerpicu dodati ostatak mlijeka, šećer i bijelu čokoladu. Kada krene da vri dodati prethodno pripremljenu smjesu i miješati konstantno dok se ne zgusne. Prekriti streč folijom i sačekati da se potpuno ohladi. Ohlađen puding izmiksati, pa mu dodati puter sobne temperature. Miksati da se sjediniti.
Jagode, šećere i 100 ml vode staviti na laganu vatru da se kuhaju. Kada krene da vri dodati puding pomiješan u ostatku vode. Miješati dok se ne zgusne. Po potrebi izgnječiti jagode.
Vruć fil premazati preko biskvita. Odložiti kratko u frižider, pa preko premazati bijeli fil. Odložiti opet u frižider.
Šlag pjenu i mlijeko izmiksati, pa dekorisati preko bijelog fila. Kolač je najbolje odložiti preko noći u frižider, ali bit će spreman i nakon par sati. Uživajte!
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti