U posudi izmiksati omekšali maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, ribanu koricu limuna, prstohvat soli i žumanca. Dodati prosijano brašno i rukom umijesiti glatku, kompaktnu smjesu. Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider da odmara 1–2 sata.
U šerpi zagrijati 2 dl mlijeka. U posebnoj posudi izmiješati puding u prahu, 1 dl hladnog mlijeka, aromu vanilije, žumanca i šećer u glatku smjesu bez grudvica. Kada mlijeko zavri, uz stalno miješanje dodati ga u smjesu sa pudingom i žumancima, zatim sve vratiti u šerpu. Na laganoj vatri zakuhati dok se ne dobije gust krem. Skloniti sa šporeta, ostaviti 2 minute, pa dodati hladan grčki jogurt i energično promiješati. Prekriti krem prozirnom folijom (direktno po površini) i ostaviti da se hladi.
U manjoj šerpici zagrijati 150 g zaleđenih malina i usitniti ih štapnim mikserom. Dobijeni pire protisnuti kroz cjedilo kako bi se uklonile košpice. Vratiti u šerpu, dodati šećer i zagrijavati. Gustin pomiješati sa vodom u glatku smjesu i dodati u vrele maline, uz stalno miješanje, dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati maslac i promiješati. Nakon 5 minuta hlađenja dodati 70 g cijelih zaleđenih malina i pažljivo umiješati. Površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kada tijesto odstoji, pripremiti mini kalupe za tart (promjer 6,5 cm) i dobro ih podmazati maslacem. Tijesto podijeliti na 14 jednakih dijelova, utisnuti u kalupe i izbockati viljuškom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 22 minute, dok ne dobiju blagu zlatnu boju (prilagoditi pečenje vlastitoj rerni). Ostaviti da se prohlade 5–10 minuta, zatim pažljivo istresti iz kalupa.
Ohlađeni vanilija krem izmiksati i prebaciti u dresir vrećicu. Fil od malina također prebaciti u drugu dresir vrećicu. Tart puniti prvo vanilija kremom, a zatim filom od malina. Ukrasiti svježim ili zaleđenim bobičastim voćem i listićima mente. Po želji posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti