Zagrijte pećnicu na 180 °C (160 °C s ventilatorom) i obložite kalup za muffine papirnatim košaricama. U loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac i pustite da se zapjeni, poprimi orašast miris i zlatno-smeđu boju. Prelijte u zdjelu i ostavite 15 minuta da se ohladi.
U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i prozračna. Postupno umiješajte ohlađeni smeđi maslac, pa dodajte mlijeko i vaniliju, miješajući dok smjesa ne postane glatka.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suhe sastojke lagano umiješajte u mokru smjesu – ne miješajte predugo kako bi muffini ostali mekani.
Raspodijelite smjesu ravnomjerno u košarice, puneći ih do dvije trećine. Pecite 20–25 minuta, dok ne poprime zlatnu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Ohladite ih na rešetki.
U loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri otopite šećer bez miješanja, povremeno protresući lonac, dok ne poprimi boju jantara. Maknite s vatre, umiješajte maslac i vrhnje (mješavina će jako zapjeniti), zatim dodajte sol i miješajte dok ne postane glatko. Ohladite na sobnu temperaturu.
Krem sir i omekšali maslac stavite u zdjelu i miksajte dok ne postanu glatki. Postupno dodajte prosijani šećer u prahu, miješajući na laganoj brzini. Kad se šećer sjedini, dodajte aromu od vanilije i prstohvat soli, pa miksajte 2–3 minute dok krema ne postane lagana i pahuljasta. Stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji.
Na potpuno ohlađene muffine istisnite spiralni sloj kreme od sira, pa preko nje prelijte malo slanog karamela. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti