
Prosijte brašno u zdjelu i dobro ga pomiješajte s kvascem. Dodajte preostale sastojke redom te sve zajedno umijesite mikserom s nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte i ostavite na toplome mjestu da se tijesto digne, sve dok ne udvostruči volumen.
Nakon dizanja tijesto lagano istisnite (pritisnite ga i preklopite s lijeve i desne strane prema sredini) pa ga podijelite na polovice. Jednu polovicu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Drugu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik (20 × 50 cm) i narežite ga po dužini na trake široke oko 2 cm.
Pripremite posudu za pečenje (37 × 32 cm). Drveni ili metalni valjak (ne plastični) omotajte aluminijskom folijom i dobro premažite masnoćom. Trake tijesta čvrsto i blago preklapajući omotavajte oko valjka, pritom ga lagano okrećući drugom rukom. Krajeve traka dobro pritisnite kako bi se zalijepili.
Valjak položite preko rubova posude za pečenje i ostavite da tijesto miruje oko 20 minuta.
Kolutiće premažite polovinom otopljenog maslaca. Pomiješajte šećer i cimet te polovicu smjese ravnomjerno rasporedite po površini.
Posudu stavite na rešetku u donji dio prethodno zagrijane pećnice.
Vrijeme pečenja: oko 12 min
Gornji/donji grijač: 200 °C
Vrući zrak: 180 °C
Kolutiće (zajedno s valjkom) okrenite i nastavite peći na istoj temperaturi dok ne poprime zlatnu boju.
Nakon pečenja ostavite desert da kratko odstoji, zatim ga pažljivo skinite s valjka. Ohladite na rešetki ili poslužite dok je još topao.
Uklonite aluminijsku foliju, valjak ponovno omotajte novom folijom i premažite otopljenim maslacem. Postupak ponovite s preostalim tijestom.
U manjem lončiću zagrijte 50 ml vrhnja i u njemu otopite tamnu čokoladu uz stalno miješanje. Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag zajedno s vanilin šećerom.
Topli ili ohlađeni prženi kolutići s cimetom izvrsni su uz šlag i čokoladu.
Povezani recepti

Kolači

Kolači

Kolači