Flag

Voćna jogurt torta

10 komada
60
Voćna torta od jogurta s podlogom od keksa
Picture -
Picture -
Pratite nas
Pratite nas na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Podloga
300 gkeksa (mljeveni)
100 grastopljenog maslaca
40 gšećera u prahu
2 omotaDr. Oetker Vanilin šećera
100 mlmlijeka
Jogurt krema
700 mlmlijeka (2,8% m.m.)
2 omotaDr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja
220 gšećera
450 ggrčkog jogurta (kajsija)
17 gDr. Oetker Želatina mljevena
100 mlslatkog vrhnja
150 gbreskvi (očišćene, isjeckane)
Krema za ukrašavanje
300 gbijele čokolade (za kuhanje)
neštoslatkog vrhnja (biljno)
maloDr. Oetker Žuta boja za kolače
Ostalo
maloDr. Oetker Dekor mix perle soft
listićmente
1breskva
Picture - Dr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja
Picture - Dr. Oetker Želatina mljevena
Picture - Dr. Oetker Žuta boja za kolače
1

Fil

U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. U vrućem mlijeku zakuhati puding bez grudvica uz stalno miješanje. Kad je puding gotov smaknuti sa šporeta.
Želatinu otopiti na najmanjoj temperaturi i odmah umiješati u vruć puding. Dodati odmah i hladan grčki jogurt sa kajsijama (možete koristiti i druge ukuse grčkog jogurta). Fil staviti u frižider na hlađenje.
Kad se fil ohladio, izmiksati 100 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag. Izmiksano slatko vrhnje u fil dodati uz ručno miješanje silikonskom špatulom, a potom dodati i sjeckane breskve i sve lagano promiješati.
Fil prebaciti u posudu oblika ,,polulopte” d=20 cm, obloženu prozirnom folijom, tako da folija prelazi nekoliko cm ivicu posude. Poravnati fil i površinu prekriti još jednim komadom prozirne folije, te ostaviti u frižider na hlađenje 12 h (najbolje preko noći). 

2

Podloga

Sve sastojke pomiješati i umijesiti ručno u kompaktnu smjesu (količina mlijeka zavisti od vrste keksa koji koristite). Pripremiti kalup za tart d=22 cm i obložiti ga prozirnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup i ostaviti na hlađenje.

3

Krema za ukrašavanje

Čokoladu izlomiti u odgovarajućoj šerpici, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta i po želji dodati i malo boje za kolače (boja u prahu). Prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje u frižider dok se krema potpuno ne stegne (najbolje preko noći).
Kad se krema stegnula potrebno ju je još izmiksati najvećom brzinom miksera oko 5 minuta dok se ne dobije glatka, čvrsta krema. Gotovu kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje u koju smo stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje 1M kojim ćemo formirati oblike ružica.

4

Potpuno ohlađen i stegnut fil izvaditi iz frižidera i osloboditi gornje folije, a donju foliju dobro zategnuti ka vani. Zatim na posudu sa filom pažljivo staviti stegnutu podlogu od keksa, a na nju i tanjir za posluživanje i sve zajedno preokrenuti tako da je posuda sa filom sada sa gornje strane.
Ukrasiti tortu čokoladnom kremom za ukrašavanje i dodatno ukrasiti listićima mente, mix perlama i komadićima breskve u obliku srca. Tortu čuvati u frižideru.