U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Miksajte s kukama za tijesto 5 minuta – najprije na laganoj, pa na većoj brzini – dok ne dobijete mekano, elastično tijesto.
Pokrijte tijesto čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 45–60 minuta, dok se ne udvostruči.
Operite i narežite povrće – šparoge uzdužno, tikvice na trakice, mrkvu, papriku, rajčice i luk na ploške. Ne režite previše tanko da zadrže oblik kod pečenja.
Lim obložite papirom za pečenje. Tijesto kratko premijesite, razvaljajte u pravokutnik (otprilike 25 × 35 cm) i stavite na lim. Pećnicu zagrijte na 200 °C (gornje i donje grijanje).
Tijesto premažite s 2 žlice maslinova ulja. Složite povrće poput cvjetne livade: šparoge i tikvice kao stabljike, paprike i rajčice kao latice, sjemenke kao lišće. Dodajte svježe začine i pospite sezamom, makom i krupnom soli. Povrće lagano premažite uljem.
Ostavite focacciu još 15 minuta da odmori, zatim pecite u sredini pećnice oko 25 minuta dok ne porumeni.
Ohladite na rešetki nekoliko minuta i poslužite toplo.
Povezani recepti
Kruh