
Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin.
U veću posudu pomiješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte preostale sastojke te toplo mlijeko s otopljenim maslacem.
Mikserom s nastavcima za tijesto najprije mijesite na najnižoj, a zatim na najvišoj brzini oko 5 minuta, dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Maslac, šećer, bjelanjke i mljevene orahe izmiksajte u kremastu masu sa namazom od lješnjaka.
Dignuto tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i razvaljajte u pravokutnik (oko 60 × 35 cm).
Ravnomjerno premažite nadjevom od oraha i pospite komadićima nugata.
Zatim zarolajte tijesto po dužini, pa rolu prerežite uzdužno na pola. Oba dijela lagano uvijte jedno oko drugoga i oblikujte vijenac ili pletenicu. Spojite krajeve i lagano ih pritisnite.
Položite pletenicu na lim i ostavite da miruje još oko 30 minuta dok se ponovno ne digne.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na:
Gornji i donji grijač: 180 °C
Ventilacija: 160 °C
Pecite u donjoj trećini pećnice oko 40 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Zajedno s papirom premjestite pletenicu na rešetku i ostavite da se malo ohladi.
Džem od marelice i vodu kratko prokuhajte, pa toplom smjesom premažite površinu kolača.
Ohladite i uživajte u sočnoj, mirisnoj pletenici.
Povezani recepti

Kruh

Kruh