Da bi tijesto za galetu bilo savršeno hrskavo i ukusno potrebno je da koristite hladan maslac kao i vodu koju je prethodno potrebno ostaviti u zamrzivač cca 20 minuta.
Rernu uključiti da se grije.
Temperatura gornjeg i donjeg grijača pećnice: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
U prosijano brašno dodajte so, Dr. Oetker limunovu koricu, maslac narezan na kockice i ledenu vodu. Sastojke povežete što brže kako se tijesto ne bi zagrijalo. Formirati od tijesta 2 diska i zamotati u prozirnu foliju te ostaviti u zamrzivač na hlađenje cca 30 min.
Jagode oprati, očistiti i izrezati na polovine.
Za suhi posip preko tijesta pomiješati Dr. Oetker prah ,puding mljevene lješnjake i šećer.
Ohlđeno tijesto razvaljati na pek papiru u odgovarajuću formu (prethodno papir posuti brašnom). Ova količina tijesta je dovoljna za 2 manje galette ili 1 veliku četvrtastu galetu dimenzija 40×40 cm, bitno je da tijesto razvaljate na cca 3-4 mm debljine.
Preko razvučenog tijesta rasporediti suhi posip sve do 3 cm od ivica tijesta (za veliku galetu 5 cm). Preko rasporedite jagode i posuti ih sa 1 vrećicom vanillin šećera. Slobodne ivice tijesta pažljivo prebacite preko voća i premažite umućenim žumanjkom sa sl. pavlakom i pospite jednu galetu sa krupno sjeckanim lješnjacima, a drugu sa Dr. Oetker listićima badema
Galete zajedno sa papirom pažljivo prebacite u veliki pleh od rerne 42x32cm i pecite u zagrijanoj rerni. (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Vrijeme pečenja: oko 40 - 45 Minute
Toplu galetu poslužiti uz kuglu sladoleda i ukrasiti listićima mente.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti