Prvo pripremite sušeno ananas cvijeće. Možete ga pripremiti i nekoliko dana ranije. Sušeni ananas možete koristiti kao dekoraciju za razne poslastice ali i kao solo grickalicu. Ananas ogulite i pomoću male kašičice ili “kašičice za dinju” očistite na način kako je prikazano na slikama pripreme. Pomoću oštrog noža režite što tanje okrugle komade i ređajte na pleh obložen pek papirom. Ananas sušiti u prethodno zagrijanoj rerni na 110°C sa ventilacijom. Vrijeme sušenja zavisi od sočnosti ananasa, u ovom slučaju bilo je potrebno 1.5h sa jedne strane, zatim ih okrenuti na drugu stranu i sušti još oko 1.5h. Nakon toga još tople komade ananasa prebaciti u silikonske kalupe za mini kuglofe i lagano rukom formirati oblik cvijeta. Ostaviti ih u kalupima dok se potpuno ne ohlade, nakon čega su spremni za dekoracije.
Pomiješati liker Piña Colada sa gustinom, šećerom i vanilijom (štapić vanilije prerezati po dužini i nožićem sastrugati sjemenke, a štapiće obaciti u kutiju u kojoj inače čuvate šećer i na taj način ćete imati svoj vanillin šećer) u smjesu bez grudvica. Mlijeko o zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. Zakuhati smjesu sa gustnom u vrelom mlijeku uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Smaknuti sa šporeta, a površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje. Hladno slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag. Ohlađen fil takođe izmiksati, a zatim sjediniti dvije smjese pomoću miksera dok ne dobijete glatki, kremasti fil. Fil prohladiti u frižideru prije nanošenja na mafine.
Jaja izmiksati u odgovarajućoj posudi sa šećerom i vanilin šećerom. Miksati nekoliko minuta dok smjesa ne posvijetli. Dodati ulje u tankom mlazu uzlagano miksanje, a zatim i grčki jogurt i ponovo izmiksati. U smjesu dodati prosijano brašno, prosijan prašak za pecivo i na kraju i kokos. Sve lagano izmiksati da se dobije jednolična smjesa.
Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama. Sipati pripremljenu smjesu u papirne korpice. Peći mafine u prethodno zagrijanoj rereni na 180°C oko 22 min (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rereni).
Pečene mafine prohladiti i nožem odrezati izdignute vrhove kako bi lakše nanijeli fil. Piña Colada fil prebaciti u poslastičarsku vrećicu i pomoću zvjezdastog nastavka (1M) bogato rasporediti na svaki mafin.
Mafine ukrasiti cvijećem od sušenog ananasa i servirati.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti