
Bademe blanširati tako što ih kuvamo u ključaloj vodi oko 1 min, a zatim ih prebacimo u hladnu vodu nakon čega se opna badema veoma lako ukloni. Posušiti očišćene bademe ubrusom i prepržiti ih nekoliko minuta na suvoj zagrijanoj tavi vodeći računa da ne izgore.
Bademe i dio šećera prebaciti u sjeckalicu i samljeti, a zatim postepeno dodati ostatak šećera i bjelanjke u 2 navrata i izmiksati u sjeckalici. Na kraju dodati i aromu badema, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i još jednom sve izmiksati.
Prebaciti smjesu u plastičnu dresir vrećicu sa okruglim nastavkom. Na pripremljen pleh obložen pek papirom istiskati malu količinu (prečnika do 2 cm) smjese uz obavezan razmak kako se keksi prilikom pečenja ne bi dodirivali.
Formirane keksiće posipati šećerom u prahu.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 17–20 minuta (pečenje prilagodite vašoj rerni).
Prohladiti i poslužiti uz kafu ili čaj.
Povezani recepti

Keksi

Keksi