Za ovaj recept možete koristiti gotovu, kupovnu tahini pastu ili domaću verziju. Ako pripremate domaću tahini pastu, možete je pripremiti nekoliko dana ranije i čuvati u teglici u frižideru. 200 g susama prepržiti na suvoj tavi na srednjoj temperaturi vodeći računa da ne izgori jer će u tom slučaju tahini biti gorak. Prepržen susam odmah prebaciti u zdjelu kako bi zaustavili proces prženja. Prohlađen susam samljeti u mlinčiću za kafu (u nekoliko navrata) uz postepeno dodavanje maslinovog ulja (dozirati malim kafenim kašičicama) dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako je koristite za slatka jela na kraju dodati 2 čajne kašičice eritritola u prahu i sve još jednom izmiksati. Ako je koristite za slana jela ili kao slani namaz možete na kraju dodati i malo soli.
Otkoštene medjoul datule preliti vrelim mlijekom i ostaviti da se natapaju oko 15 minutam, a zatim izmiksati štapnim mikserom. Banane usitniti u pire pomoću viljuške.
U odgovarajućoj posudi izmiksati do kremaste teksture maslac sobne temperature, 2 kašike tahini paste i 2 kašike Dr. Oetker Arome vanilije. Zatim dodati kremaste datule sa mlijekom i pire od banana pa izmiksati. Jaja umutiti viljuškom i dodati u prethodnu smjesu uz miksanje. Na kraju dodati i sjeckane orahe, prosijano brašno i Dr. Oetker prašak za pecivo.
Pripremiti kalup za torte d=20-22 cm, dno obložiti pek papirom. Ravnomjerno rasporediti pripremljenu smjesu i poravnati špatulom.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 50 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Pečen kolač prekriti i ostaviti da se prohladi, a zatim pažljivo odvojiti od obruča pomoću nožića. Ukloniti i pek papir i prebaciti na tanjir za torte.
Za fil u odgovarajućoj posudi sjediniti mascarpone sir, hladno vrhnje za šlag, zaslađivač, tahini pastu i aromu vanilije. Sve izmiksati do glatke kremaste teksture. Prebaciti u plastičnu dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje. Nanijeti fil na ohlađen kolač i ukrasiti kolutićima sjeckane banane i Dr. Oetker Dekor zlatnim perlama.
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti