Za čokoladni fil u odgovarajućoj šerpi zagrijavati 4 dl mlijeka, a u preostalo hladno mlijeko dodati puding, jaje i šećer i sve dobro izmiješati u smjesu bez grudvica. Dio vrelog mlijeka dodati u puding i miješati, a zatim sve umiješati u preostalo vrelo mlijeko u šerpi. Uz stalno miješanje zakuhati čvrst puding. Smaknuti sa šporeta i odmah dodati maslac i promiješati, a zatim dodavati postepeno i kockicu po kockicu čokolade uz stalno miješanje. Kad ste umiješali svu čokoladu površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za to vrijeme pripremiti voćni fil... Zaleđeno voće, vodu i šećer zagrijavati u odgovarajućoj šerpi na jačoj temperaturi. Dio voća usitniti štapnim mikserom. Gustin pomiješati sa vaniin šećerom i par kašika hladne vode tako da nema grudvica. Zakuhati fil sa gustinom uz stalno miješanje dok se ne stegne. Površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo prohladi. Zatim ga prebaciti u poslastičarsku plastičnu vrećicu.
Keks izmrviti u posebnu posudu.
Kad se čokoladni fil ohladio u odgovarajućoj posudi izmiksati hladno slatko vrhnje. 2/3 izmiksanog vrhnja dodati u čokoladni fil i sve još jednom izmiksati. Preostalu 1/3 slatkog vrhnja iskoristiti za dekoraciju. Čokoladni fil prebaciti u poslastičarsku plastičnu vrećicu sa zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje.
Pripremite čaše i slažite desert ovim redoslijedom: izmrvljeni keksi, voćni nadjev, čokoladni fil i na kraju tučeno slatko vrhnje za dekoraciju.
Rashladiti nekoliko časova u frižideru.
Prijatno!
Povezani recepti
Deserti
Deserti
Deserti