Zrele i slatke breskve oprati, oljuštiti i odstraniti koštice. Narezati breskve na kriške, prebaciti u odgovarajuću šerpu i dodati šećer i vodu.Kuhati na jačoj vatri dok ne proključa, a azatim smanjiti temperaturu na srednje jaku I ostaviti da se kuva oko 25-30 minuta. Pred kraj kad su breskve potpuno omekšale izgnjčiti ih ili viljuškom ili alatom za gnječenje pirea (nikako nemojte koristiti štapni mikser pošto će se u tom slučaju formirati kaša za kašasti sok, a to ne želimo, nego prozirni sirup).
Tako izgnječenu smjesu zajedno sa sirupom procijediti kroz sitno cjedilo (za pomoćni alat za cijeđenje bresaka koristiti silikonsku špatulu). Po potrebi još jednom procijediti kroz gazu.
U mlak sirup dodati i 20 g Dr. Oetker Specijal Citronke. Citronka će osim limunkaste note doprinijeti i intenzivnijoj boji sirupa. Sirup sipati u staklenke i koristiti za ljetne koktele poput džin tonik koktela ili bezalkoholnog ledenog čaja.
Povezani recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica