Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice, sitno narežite i odvojite 500 g.
Jabuke ogulite, narežite na četvrtine, odstranite sjemenke, sitno narežite i odvojite 500 g.
Staklenke i poklopce (twist-off) prokuhajte ili isperite vrlo vrućom vodom.
Jabuke u manjem loncu (2 l) dobro pomiješajte s Dr. Oetker Džemfix. Uz stalno miješanje zakuhajte i kuhajte barem 3 minute uz jako vrenje.
Napravite probu želiranja: stavite 1–2 žličice vruće mase na tanjurić. Ako se ne stegne, kuhajte još 1 minutu ili dodajte 1 paketić Dr. Oetker limunske kiseline ako je voće vrlo slatko.
Po potrebi uklonite pjenu i odmah ulijte džem do polovice visine pripremljenih staklenki. Ostavite da se hladi oko 15 minuta.
Šljive u drugom manjem loncu (2 l) dobro pomiješajte s Dr. Oetker Džemfix. Uz stalno miješanje zakuhajte i kuhajte barem 3 minute uz jako vrenje.
Ponovno napravite probu želiranja kao i kod jabuka. Po potrebi uklonite pjenu.
Zatim pažljivo žlicom prelijte džem od šljiva preko sloja od jabuka i napunite staklenke do vrha. Čvrsto zatvorite poklopcima.
Napomena: Staklenke nemojte prevrtati jer bi se slojevi mogli pomiješati!
Povezani recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica