Kruh od dizanog tijesta sa svježim kvascem

Vrijeme pripreme: oko 15 minuta
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Vrijeme dizanja: oko 60 minuta

 

Za 1 porciju (oko 15 šnita ili 8 peciva)

Za dizano tijesto:

1 jaje srednje veličine
2 dl mlijeka (3.5% m.m.)
1 paketić svježeg kvasca (42 g)
8,5 dl brašna (tip 405) (500g)
0,9 dl šećera (80g)
80 g omekšanog maslaca
Sol

Pribor:

zdjela
lončić
kuhinjska krpa
lim za pečenje obložen papirom za pečenje
pekarski kist

1

Za pripremu tijesta odvojite žumanjak od bjelanjka. Zagrijavajte mlijeko u lončiću dok ne postane mlako. Otopite kvasac u mlakom mlijeku, pa dodajte brašno, šećer, žumanjak, maslac i sol. Zamijesite elastično tijesto koje nije ljepljivo i glatko se odvaja od površine. Stavite tijesto u čistu zdjelu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se oko sat vremena diže na temperaturi od 30-35°C dok se ne udvostruči.

2

Premijesite tijesto i oblikujte u oblu štrucu. Zagrijte pećnicu (gornji i donji grijač na 180°C, ventilacijsku pećnicu na 155°C). Stavite kruh na lim obložen papirom za pečenje i nožem ucrtajte križ dubine oko 5 mm. Premažite bjelanjkom i pecite oko 30 minuta.

 

Savjet:

Ako tijesto previše posmeđi prije kraja pečenja, prekrijte ga aluminijskom folijom i vratite u pećnicu. Pokucajte prstom o štrucu. Ako je zvuk šupalj, kruh je pečen.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

Odbijanje

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

Odbijanje